Na cestě k vlastní cestě... tak. Vítejte ve vnitřním světě jednoho pohledu, který si zoufale přeje být zjevným a přesto se mu to tolikrát nedaří. Ať už totiž jeho nositel chce nebo ne, rád se skrývá.


čtvrtek 8. září 2011

Nepoznatelný Bůh Dionysia Areopagity

Vkládám poslední verzi školní práce o negativní theologii Dionysia Areopagity. Třeba někomu k něčemu bude. Celá je k dispozici zde.

Jedním z klíčových témat, kterým se věnuje autor areopagitských spisů, je vztah mezi Bohem a stvořením – především tou jeho částí, jíž tvoří bytosti nadané intelektem. Důkladně se v té souvislosti zabývá lidskými možnostmi poznání Boha. Ten podle našeho autora není uchopitelný smysly ani intelektem, v běžném slova smyslu je tedy nepoznatelný. Dionysios, ať už byl ve skutečnosti kýmkoli, však ve svých úvahách ponechal člověku možnost jakéhosi vyššího, nadrozumového poznání, v němž je poznávající sjednocen s Božstvím. Takového (ne)poznání může být dosaženo skrze dlouhou cestu, sestupující od Boha k nejnižším sférám stvoření (pozitivní theologie) a zpět vzhůru (negativní theologie), až k opuštění veškerých rozumových aktivit.

V tomto textu bude řeč především o Dionysiově negativní theologii a to na základě některých pasáží spisu O božských jménech, traktátu Mystická theologie a některých Dionysiových listů. Otázku toho, nakolik tvoří Listy konceptuálně ucelené dílo a nakolik jsou naopak jen vysvětlujícím doplňkem k různým tématům, ponecháme zcela stranou – jakkoli se názory interpretů na toto téma rozcházejí. Ponecháme stranou také problémy autorství a datace jednotlivých spisů areopagitského korpusu. Spolu např. s Filipem Karfíkem budeme předpokládat, že celý korpus textů, připisovaný Dionysiovi z Areopagu, je více méně koherentní.

...

Žádné komentáře:

Okomentovat